Δρ. Αθηνά Βορρίση        

Leonardo-990x257

 
Καινοτόμα δράση στο πλαίσιο πολιτιστικού προγράμματος
Η κενρική δράση του Προγράμματός μας φέτος ήταν η εξής: 
Στις 16 Μαρτίου 2018, οι μαθητές του Πολιτιστικού Προγράμματος: «Πρόσφυγες: Ανοίγοντας δρόμους για την εκπαίδευση των προσφύγων2» δίδαξαν Ελληνική Γλώσσα σε τάξη ΔΥΕΠ στο 14ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω. 
Στηριζόμενη στα κείμενα  που χρησιμοποιήθηκαν και πέρυσι για τη διδασκαλία σε  ΔΥΕΠ στο Θησείο, επέλεξα να διδάξουν οι μαθητές μου ένα μάθημα Νεοελληνικής Γλώσσας με τη βοήθεια της αλληλοδιδακτικής και ομαδοσυνεργατικής μεθόδου (βλ. σχετική ανάρτηση στην παρούσα ιστοσελίδα). Προετοίμασα το πλάνο διδασκαλίας με βάση τις παραπάνω αρχές της παιδαγωγικής και δίδαξα τους μαθητές μου, πώς θα διδάξουν στα μικρότερα παιδιά.
Οι μικροί μαθητές (πρόσφυγες) ενθουσιάστηκαν με τον τρόπο προσέγγισής τους σε μαθησιακό επίπεδο από τα μεγαλύτερα παιδιά. Όσοι από τους μαθητές μας, συμμετείχαν για δεύτερη φορά, ομολόγησαν ότι φέτος ήταν πιο «άνετοι» λόγω της περυσινής εμπειρίας. Όταν ολοκληρώθηκε το μάθημα, μικροί και μεγάλοι μαθητές συμφώνησαν, να συνεχίσουν  παίζοντας μαζί  ποδόσφαιρο στο προαύλιο κατά τη διάρκεια του διαλείμματος (βλ. σχετικές φωτογραφίες).
Οι μαθητές μας, εξέφρασαν συγκίνηση, ικανοποίηση και την επιθυμία να επαναλάβουμε την καινοτόμα αυτή δράση.
Στην προετοιμασία των μαθητών μας για να διδάξουν, με βάση το πλάνο διδασκαλίας  το οποίο είχα προετοιμάσει και στη συλλογή εποπτικού υλικού, βοήθησαν οι εκπαιδευτικοί  Αγλαΐα Γιαννίτσαρη και Νεκταρία Σκουτέλη.
 
 

sigjrr