Η ξενάγηση, από την αρχαιολόγο Ελένη Μάρκου, στην έκθεση «Ιδανικές 'μορφές' κι αγαπημένες – Εικονογραφώντας ποιήματα του Καβάφη» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, ήταν μία από τις δράσεις της Λέσχης Ανάγνωσης του σχολείου μας, στις 21 Φεβρουαρίου 2014. Ο τίτλος της έκθεσης είναι εμπνευσμένος από το στίχο «Ιδανικές φωνές κι αγαπημένες», ποίημα: «Φωνές».
Είδαμε προτομές του Αλέξανδρου, του Δημητρίου του Πολιορκητή, του Ιουλίου Καίσαρα, χάλκινα σκεύη, πήλινα ειδώλια και αγγεία, σκεύη μικροτεχνίας από φαγεντιανή, νομίσματα, νεκρικά πορτρέτα, επιτύμβιες στήλες και εικόνες, εκκλησιαστικά σκεύη της μεταβυζαντινής περιόδου (που προέρχονται από 14 ελληνικά Μουσεία, Εφορείες Αρχαιοτήτων και ιδιωτικές συλλογές) να πλαισιώνουν τα ιστορικά ποιήματα του Καβάφη. Απολαύσαμε την «εικονογράφηση» των ποιημάτων μέσα από τα αρχαιολογικά αντικείμενα. Συνδέσαμε νοητικά το χρόνο συγγραφής των ποιημάτων με τα αντικείμενα της έκθεσης και τη δράση των καβαφικών πρωταγωνιστών.
Τέλος, μας εντυπωσίασε το κολάζ με τη μορφή του Κ. Καβάφη και οι λέξεις – φράσεις με το γραφικό χαρακτήρα του ποιητή, που κοσμούν τους τοίχους του Μουσείου από το ποίημα «Φωνές».
Επιμέλεια κειμένου: Αθηνά Βορρίση

DSCN3064.jpg DSCN3065.jpg DSCN3066.jpg

DSCN3067.jpg DSCN3068.jpg DSCN3070.jpg

DSCN3071.jpg DSCN3074.jpg DSCN3075.jpg

 
 

sigjrr